Skip to content

Wegwijs op Ameland

Ameland, een prachtig Waddeneiland met veel natuur, rust en ruimte waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten op cultureel, culinair en sportief gebied. Op Ameland zijn vier gezellige dorpen gevestigd met elk hun eigen dorpskarakter. Hier kunt u knusse winkeltjes en musea bezoeken en meer leren over de geschiedenis van het eiland.

In circa 45 minuten brengt Veerdienst Wagenborg u naar het eiland. Klik hier voor de actuele boottijden. Het is mogelijk om ter plaatse (Veerhaven Holwerd) een bootkaart te kopen, maar u kunt ook online E-tickets bestellen. Wilt u de auto meenemen op de boot, dan dient dit vooraf gereserveerd te worden.

Indien u de auto bij de veerhaven Holwerd parkeert, dan kunt u het vakantiehuis bereiken door middel van de bus of een taxi. Tevens is het mogelijk om bij aankomst op Ameland een fiets te huren bij Kiewiet fietsverhuur.

Ons vakantiehuis ligt te Buren, op het Vakantiepark Klein Vaarwater. Het vakantiepark biedt verschillende voorzieningen waar door onze huurders, tegen vergoeding, gebruik van kan worden gemaakt. Onderstaand worden deze openbare voorzieningen benoemd:

een overdekt zwembad met 25 meterbad en peuterbad,
een restaurant met cafetaria
een midgetgolfbaan
een tennisbaan
voor kinderen tot 12 jaar een grote indoor speeltuin

Er is op het park een grote supermarkt met een compleet assortiment, waar u ook in het weekend terecht kunt voor verse broodjes en andere dagelijkse boodschappen. Op 500 meter van het huis zit een grote fietsverhuur, hier kunnen fietsen en skelters gehuurd worden om het eiland te verkennen. Onderstaand zijn enkele activiteiten benoemd die de dorpjes van Ameland te bieden hebben. Meer informatie over culturele, culinaire en sportieve activiteiten kunt u vinden op VVV Ameland

Buren

In Buren is het landbouw- en juttersmuseum en vlak buiten Buren is de kooiplaats te vinden. De eendenkooi ligt op fiets en loopafstand van het huis wat het leuk uitstapje maakt. Naast de eendenkooi bevindt zich een cafe/restaurant om na een mooie rondleiding te genieten van een versnapering. Het dorp biedt verder een supermarkt, café en restaurant. Visrestaurant Stranders en het strandpaviljoen liggen op loopafstand van het huis, richting het Noordzeestrand waar je kan zwemmen, zonnen of zeevissen.

Nes

Nes is met 1200 inwoners één van de grootste dorpen van het waddeneiland Ameland en is tevens de aankomsthaven voor twee moderne veerboten ‘’Oerd’’ en ‘’Sier’’’. Op de veerhaven kunt u ook terecht voor verschillende boottochten, zoals de Robbentochten. het dorp Nes wordt verfraaid door mooie commandeurswoningen en biedt een veelzijdig winkel- en uitgaanscentrum, waaronder de naamsbekende horecagelegenheid Nes café. Verder biedt enkele bezienswaardigheden, zoals het Natuurcentrum Ameland, een museum met een Noordzeeaquarium en uitzichttoren over een gedeelte van Ameland, en de korenmolen De Phenix. Deze oude graan en pelmolen werkt nog perfect dankzij een grondige opknapbeurt. Met producten geproduceerd door deze molen bakt een plaatselijke bakker heerlijk roggebrood, wat een onderdeel is van het ‘’Amelands produkt’’.

Ballum

Ballum, het authentieke dorp gelegen aan de oostkant van Nes biedt vele mogelijkheden op recreatief gebied. Zo vindt u hier gelijk bij binnenkomst van het dorp het Vliegveld. Het vliegveld biedt de mogelijkheid tot een rondvlucht, maar in de zomer ook tot een mooie vlucht in een zweefvliegtuig of voor de waaghalzen onder ons een parachutesprong.

Ballum is eveneens de thuisbasis van het Hotel, restaurant en café Nobel. Al meer dan 100 jaar is Nobel het begrip van gastvrijheid op Ameland en hoe kunt u nu op Ameland verblijven zonder eens het Nobeltje te hebben geproefd, het Amelander likeurtje.

Hollum

Wat is nou een waddeneiland zonder vuurtoren. In het dorp Hollum staat de prachtige wit-rood gestreepte vuurtoren ‘Bornrif’’ van Ameland. De vuurtoren is weer geopend voor publiek en naast de krachtige lichtbundels die de vuurtoren biedt kunnen bezoekers op verschillende verdiepingen genieten van boeiende exposities. In het dorp zijn twee musea te vinden, het Sorgdragersmuseum en het Maritiem centrum Abraham Fock. Tevens beschikt Hollum over voorzieningen zoals een 9 holes golfbaan en het recreatieterrein De Aanleg.

Back To Top